Biotechgewassen in de toekomst

Landbouwers zijn voortdurend op zoek naar planten met een grotere oogstzekerheid en hogere opbrengst. Hiervoor volgt men verschillende strategieën:
 

Zelf opgewassen tegen ziekten

Mochten planten zelf bestand zijn tegen bepaalde ziekten, zou dat het leven van de landbouwer een stuk makkelijker maken. Landbouwers moeten immers telkens opnieuw de strijd aangaan met –vaak minuscule- ziekteverwekkers, nematoden bijvoorbeeld. Dat zijn kleine, parasitaire wormpjes die een ware plaag vormen voor heel wat gewassen. Met hun scherpe stekel doorboren ze de meestal jonge wortels, waarna ze noodzakelijke voedingsstoffen aan de plant onttrekken. De kleine wormpjes worden vaak niet opgemerkt en kunnen een heel veld vernietigen. De chemische middelen om de diertjes te bestrijden, zijn echter erg giftig voor mens en dier. De EU heeft daarom beslist om ze in de komende jaren te verbieden. De zoektocht naar alternatieven dringt zich op.

Biotechnologen spelen in op de natuurlijke beschermingstactieken van de plant, waardoor de gewassen de vraatzuchtige diertjes beter kunnen weerstaan. Nematoderesistente aardappelen en rijst worden al in veldproeven getest, terwijl bananen nog in de laboratoriumfase verkeren.
 

Minder stressgevoelig

Ook planten kennen stress: te droog, te koud, te zout, te veel zonlicht,... Dit heeft een belangrijke invloed op hun groei en dus op hun opbrengst. Bovendien komen steeds meer planten onder stress door het veranderende klimaat. Dat trok de aandacht van wetenschappers en stresstolerantie is nu een belangrijk objectief in het plantenonderzoek. VIB-wetenschappers aan de UGent zijn op zoek naar de mechanismen die planten inzetten om stresssituaties het hoofd te bieden. Zo trachten ze genen te identificeren met een sleutelrol in stresstolerantie.
 

Meer biomassa

Overal ter wereld richten biotechnologen zich op de studie van de groei en de ontwikkeling van plantenorganen. De kennis die ze opdoen, kunnen ze nadien inzetten om planten te ontwikkelen die meer biomassa produceren en een grotere opbrengst hebben. Een optimale plantengroei is afhankelijk van verschillende biologische processen, denk maar aan de ontwikkeling van bladeren en de vorming van wortels, maar ook van meer algemene processen zoals de celdeling.
 

 Educatief

 
 

 Nieuws

 

​VIB-onderzoek naar planten