Dossier Kanker

​Jaarlijks krijgen zo’n 14 miljoen mensen te horen dat ze kanker hebben. Kanker is verantwoordelijk voor 1 op 6 van alle overlijden en ontstaat niet zomaar. Het is een proces in meerdere stappen waarbij veranderingen  in het DNA leiden tot aanpassingen die een ‘normale’ cel geleidelijk omvormen tot een kankercel. Deze aanpassingen vormen het ‘gelaat van kanker’, de kern van wat we vandaag weten over de biologie van kanker. Er is echter nog veel dat we niet weten. Daarom blijft kankeronderzoek zo belangrijk.

Toch is er ook hoop. De behandeling van kanker gaat erop vooruit. Het arsenaal aan geneesmiddelen is de laatste jaren sterk toegenomen. Waar we vroeger beperkt waren tot chirurgie, chemotherapie of bestraling zijn er ‘doelgerichte’ geneesmiddelen bijgekomen, evenals bloedvatremmers, immuuntherapie ,enz. En er zitten nog veel nieuwe behandelingen in de ‘kankerpijplijn’. Bovendien slagen we er vandaag beter in om kanker vroeger op te sporen. Daardoor stijgen de kansen op een succesvolle behandeling.

Wat levert het onderzoek op? Wat kunnen we er in de toekomst van verwachten? Lees er alles over in het laatste VIB achtergronddossier.

Download pdf of bestel een papieren versie (enkel binnen België)