Dossier Griep

De griepepidemie is er weer. Ergens tussen het vallen van de bladeren, het opsteken van de eerste najaarsstormen, of bij de eerste hagel en sneeuw, steekt hij de kop weer op. Verdwijnen doet hij pas als de lente al lang in de lucht hangt.
Deze acute infectieziekte van de luchtwegen wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Omdat het virus elk jaar lichtjes van vorm verandert, worden we er nooit helemaal immuun tegen. Elke winter opnieuw worden 200.000 Belgen (bij een mild griepseizoen) tot een miljoen Belgen (bij een steviger griepseizoen) getroffen door ‘de griep’.

Drie tot vier keer per eeuw krijgen we af te rekenen met een geheel nieuw griepvirus dat op een welbepaalde plaats in de wereld ontstaat en zich van daaruit snel over de hele wereld verspreidt. We spreken dan van een pandemie. Die kan tot 50% of meer van de bevolking treffen. De ernst van zowel de epidemie als van de pandemie variëren van het type en subtype van het griepvirus en de vatbaarheid en kwetsbaarheid van de populatie voor dit virus.
In dit achtergronddossier maakt VIB een update van wat we inmiddels weten over het influenzavirus en hoe we ons ertegen kunnen beschermen. Niet alleen vandaag, maar ook welke wapens we in de toekomst kunnen inzetten.