​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.

19 januari - Hoe een behandeling voor eczeem ook astma kan verzachten

Allergische reacties zoals eczeem en astma komen bijzonder vaak voor in onze moderne maatschappij. Bovendien lopen kinderen met atopische dermatitis – een specifieke vorm van eczeem – meer risico om later ook astma te krijgen. Dat fenomeen, ook wel atopische mars genoemd, zette een team onderzoekers van VIB-UGent aan het denken: wat als we de ontwikkeling van astma konden tegenhouden door eczeem te behandelen?

Uit de eerste tests met muizen bleek dat, zoals verwacht, het door huisstofmijt veroorzaakte eczeem leidt tot een allergische reactie in de longen. Julie Deckers (VIB-UGent): “Verrassend daarbij is wel dat die astmatische reactie anders is dan wanneer de longen rechtstreeks aan de huisstofmijt blootgesteld worden. Deze resultaten bieden ons belangrijke inzichten in de werking van de atopische mars.”

De onderzoekers gaan op zoek naar industriële partners om klinische proeven voor de behandeling op te zetten en de sprong van muis naar mens te maken. Tegelijk blijven ze verder speuren naar de precieze werking van de atopische mars.

Bron: VIB

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 


10 januari - Immunotherapie redde leven van Valérie

Een aantal jaar geleden werd bij Valérie kanker op haar schouder ontdekt. Een melanoom, een erg dodelijke vorm van huidkanker, verspreidde zich razendsnel. ‘In een paar maanden tijd was ik van niets naar de hel gegaan. Op dat moment heeft men in het Cavell-ziekenhuis gezegd dat ze niets meer voor mij konden doen,’ vertelt Valérie.

Maar onderzoek van het UZ Brussel bracht nieuwe hoop, daar werken ze met immunotherapie. ‘Ons immuunsysteem heeft verschillende soorten cellen. Je kan het vergelijken met sommige cellen die soldaat zijn en andere cellen die de soldaten de weg moeten tonen. Dat zijn de dendritische cellen, die onvoldoende actief of talrijk zijn in een tumor. In het labo worden de cellen zo ingesteld dat het immuunsysteem de kankercellen toch aanvalt, ‘zegt haar oncoloog.

Deze soort behandeling heeft Valérie gered. Ondertussen heeft ze niet alleen de ziekte overwonnen, maar is ook mama geworden van een flinke zoon.

Bron: De Standaard