​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.
 


Aanrader:  'Belezen wetenschappers' met Lennart Martens (VIB-UGent) op 18 april


Op dinsdag 18 april kan je naar een nieuwe editie van Belezen Wetenschappers luisteren. In het Pand in Gent vindt een literair-wetenschappelijk salon plaats waar gasten van de Universiteit Gent praten over de boeken op hun nachttafel. Lennart Martens (VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie), Kristien Van Reeth (Diergeneeskunde; virologie, parasitologie en immunologie) en Annelies Wylleman (Rechtsgeleerdheid; privaatrecht en bedrijfsrecht) vertellen over de literatuur die hen beweegt, begeestert of net ontspant.
Allen welkom om 20u30 in Het Pand. Meer info

Bron:UGent

_______________________________________________________________________________________________________________________________________12 april 2017 - Kankerspecialist: "Over 10 jaar kunnen we 80 procent van alle kankers genezen"

Kanker, het is een ziekte die 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen treft voor ze 75 jaar zijn. Een spectaculaire wetenschappelijke vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat 60 procent van de patiënten de ziekte overleeft. Hoogleraar en oncoloog Filip Lardon (Universiteit Antwerpen) schrijft in zijn nieuw boek "Naar een wereld zonder kanker?" dat over 10 jaar tot 80 procent van alle kankers genezen zullen worden.

Tegenwoordig zijn behandelingsmethodes veel gerichter dan vroeger, dokters kunnen kankercellen verhinderen met elkaar te communiceren en weten de cellen ook van binnenuit aan te vallen. Daarnaast proberen ze kanker te bestrijden met immuuntherapie. Toch maakt Lardon zich geen illusie: "Kanker zal niet verdwijnen", zegt hij in Knack Weekend. Tegelijk toont hij zich optimistisch. "We hopen dat kanker binnenkort geen dodelijk ziekte meer is. Zelf geloof ik dat we van kanker een behandelbare of op zijn minst chronische aandoening kunnen maken die we met medicatie onder controle kunnen houden."

Bron: De Redactie
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Bezoek van 18-24 april de reizende VIB-expo in De Krook in Gent!

De Krook is een grootschalig stadsvernieuwingsproject dat kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap bundelt. De ideale plek om meer te weten te komen over de uitdagingen waaraan VIB-wetenschappers werken. De expo was een onderdeel van de 5-maanden lange biotechtour, maar de expo blijft Vlaanderen rondreizen. Wil je weten waar de expo nog zal staan?  Klik dan hier!  

Bron: www.biotechtour.be  

_______________________________________________________________________________________________________________________________________