​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.
De jaarlijkse wetenschapsbattle is terug!

Concept? 25 wetenschappers verdedigen hun onderzoek voor kinderen van een lagere school. Uiteindelijk blijven er 5 wetenschappers over die tegen elkaar battelen voor het oog van een strenge maar eerlijke kinderjury.

Voor zowel kinderen als wetenschappers is dit een enorm leerrijke ervaring. Einstein zei ooit: ‘Als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, begrijp je het zelf niet.’
Vorig jaar ging Bart Ghesquière (VIB-KU Leuven) de uitdaging aan, jammer genoeg won hij niet. Ga jij dit jaar de uitdaging aan? Wetenschappers kunnen zich nog tot 20 november inschrijven via deze link.

Bron: Wetenschapsbattle
______________________________________________________________________________________________________________________________________


Groetenn-en-fruit.jpg

19 september 2017 - 
Daar is-ie eindelijk: de nieuwe voedingsdriehoek

Na 20 jaar stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuwe voedingsdriehoek voor. Een eerste opvallend kenmerk aan de nieuw driehoek is dat hij, in vergelijking met zijn voorganger, op zijn kop staat. Hoe hoger voedingsmiddelen in de driehoek staan, hoe belangrijk ze zijn voor onze gezondheid. Ze zijn niet meer gerangschikt op categorie (zoals bvb. eiwitten). Naast gezond eten is beweging ook een zeer belangrijke factor in ons leven. Daarom is er nu een tweede driehoek bij: 'de bewegingsdriehoek'.

Wil je meer weten over voeding en gezondheid? Breng zeker een bezoek aan biotechdag op 22 oktober in Gent. Je zal er onder meer een antwoord krijgen op de vragen '​Hoe kunnen we ernaar streven om – met respect voor het milieu – zoveel mogelijk mensen voedselzekerheid te bieden? Wat is de link tussen voeding en ziekten?  En hoe herkennen onze hersenen smaken? 

Bron:De Morgen