​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.


18 april - Kankervaccin op maat

Jaarlijks overlijden 8 miljoen mensen wereldwijd aan kanker. Damya Laoui en haar team van het VIB-Centrum voor Inflammatieonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel, ontwikkelen een behandeling waarbij eigen cellen dienen als vaccin.

"Tumoren zijn orgaanachtige structuren. Ze bevatten naast normale cellen ook kankercellen. Het is door de interactie met die kankercellen dat tumoren groeien en uitzaaien."  Damya en haar team ontwikkelden een methode om cellen uit chirurgisch verwijderde tumoren in te zetten als lichaamseigen kankervaccin.  Bij deze celtherapie wordt het immuunsysteem geholpen om zijn job uit te voeren. Alleen de slechte cellen worden aangevallen, de goede cellen worden zelfs aangevuld.
 
 "We dromen ervan dat onze nieuwe gepersonaliseerde therapie binnen 15 jaar mensenlevens zal redden en dat patiënten veel minder neveneffecten zullen ervaren met onze behandeling." vertelt Damya. Damya Laoui is één van de genomineerden om  de Eos Pipet 2018 in de wacht te slepen. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een jonge, beloftevolle wetenschapper. Stem hier!

Bron: Eos Wetenschap
_________________________________________________________________________________________________________________________________​_______________ 


17 april - "Belgische biotech trekt steeds meer internationale aandacht"
België beschikt over een dynamische en aantrekkelijke biotechcluster die steeds meer internationale aandacht krijgt. Daaromtrent had Johan Cardoen, algemeen directeur van VIB, een interview met Iedereen Innoveert.

“We beschikken in België over een aantrekkelijk innovatie-ecosysteem dat gebaseerd is op een langetermijnvisie en goede wetenschap. Er is niet enkel VIB, maar ook onze universiteiten, imec en tal van andere onderzoeksinstellingen bieden een enorme meerwaarde. Biotech is nu eenmaal kennisgedreven. Om aantrekkelijk te blijven voor buitenlandse investeerders en bedrijven moeten we dus ook in de toekomst blijven investeren in innovatie."
 
“We zullen in de toekomst evolueren naar een meer gepersonaliseerde geneeskunde. Hierdoor neemt het belang van big data verder toe. Die data zullen het immers mogelijk maken om mensen zeer doelgericht verder te helpen en zelfs preventief op te treden." vertelt Johan.
_________________________________________________________________________________________________________________________________​_______________