​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.


 

13 mei 2017 - Debat over genetische modificatie: “Het gaat over hoe je over landbouw denkt”

Studenten verbonden aan de Gentse faculteit bio- ingenieurswetenschappen nodigden vorige week drie wetenschappers uit om hun standpunt over genetische modificatie uiteen te zetten. René Custers (VIB) vertelde dat we veel meer in aanraking komen met ggo's dan we denken: “Je komt het meest in contact met ggo-gewassen via je kledij. Het meeste katoen dat in onze kleren terechtkomt, is genetisch gemodificeerd. Op de wereldmarkt vind je daarnaast ook genetisch gemodificeerde rassen van soja, maïs, koolzaad en, verrassend, virusresistente papaya.”

Professor dr. Petra De Sutter zag vanuit wetenschappelijk standpunt geen gevaar in de techniek van genetische modificatie. “Het gaat over hoe je over landbouw denkt”, vond de professor. “Mijn partij, Groen, hangt eerder de agro-ecologische visie aan, hoewel dat op zich ggo-gewassen niet hoeft uit te sluiten.”
Lees het volledige verslag hier

Bron: Landbouwleven


_______________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

18 mei 2017 - Vlaamse biotechbedrijven krijgen toegang tot Japanse markt

Flanders.bio, de cluster van de lifesciencespelers in Vlaanderen, heeft gisteren een samenwerkingsovereenkomst met Japan Bioindustry Association getekend.
Henk Joos, managing director van flanders.bio: “Door deze overeenkomt krijgen onze Vlaamse bedrijven directe toegang tot de Japanse geneesmiddelenmarkt, goed voor een jaarlijkse omzet van 105 miljard euro. Het is de tweede grootste markt voor geneesmiddelen en diagnostica ter wereld na de Verenigde Staten.”

Japanse bedrijven investeren de laatste jaren enorm in Belgische lifesciencebedrijven via overnames, maar ook door het afsluiten van samenwerkingen zoals Ablynx, ADX Neurosciences en reMYND. “De Japanners worden vooral aangetrokken door onze dynamische biotechcluster en knowhow”, zegt Lieve Ongena, Science Policy Manager bij VIB. “Het vertrouwen van een Japanse partner winnen, duurt normaal vele jaren. Door deze samenwerking met JBA is er van bij de start een vertrouwensband. Hierdoor zullen we in de toekomst nog sneller investeringsprojecten naar de Vlaamse biotechcluster kunnen brengen.”

Bron: Metro

_______________________________________________________________________________________________________________________________________Finale Wetenschapsbattle in Technolopis

Vorige week vrijdag vond de finale van de wetenschapsbattle plaats. Aan de finale namen vijf winnende wetenschappers deel uit de provinciale Wetenschapsbattles, samen met meer dan 400 kinderen uit negen lagere scholen. Het jongerenjournal, Karrewiet, was er ook bij. Beleef de finale in Technopolis opnieuw via dit filmpje.

Bron: Karrewiet

_______________________________________________________________________________________________________________________________________