​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.
24 juni 2017 - Marc Van Montagu 'Ik wil dit korte leven benutten tot ik erbij neerval'

Drie decennia geleden ontdekte moleculair bioloog Marc Van Montagu met zijn collega Jeff Schell dat je met behulp van bacteriën genen van de ene naar de andere plant kan overbrengen. Dit was de basis voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), waarbij je eigenschappen toevoegt aan natuurlijke gewassen. Marc Van Montagu, tot op vandaag nog steeds actief in de biotech sector, werkt als wetenschappelijk adviseur van het Vlaams Instituut voor Biotech en is voorzitter van de Europese Federatie voor Biotechnologie. Van Montagu en zijn echtgenote hebben net nog een fonds uit de grond gestampt. Het Marc & Nora Van Montagu Fonds wil geld inzamelen om onderzoeksprojecten naar en communicatie en kennisgaring over plantenbiotechnologie te steunen.

'Iedereen weet intussen hoe belangrijk moleculaire biologie en celbiologie kunnen zijn in de strijd tegen kanker. Maar mensen zijn er zich minder van bewust dat moleculaire biologie een cruciale rol zal spelen in de strijd tegen honger, ondervoeding en milieuschade. Daar wordt te weinig over gesproken', zegt Van Montagu.

'Natuurlijk kunnen we zonder ggo's telen. Dat hebben we honderden jaren gedaan. Maar als je de hongersnood ziet die Oost-Afrika bedreigt, omdat de maisgewassen worden weggevreten door de armyworm, dan is dat wrang en triest. Met de technieken die we nu al hebben, moet zoiets perfect aan te pakken zijn. Nora en ik zijn de tachtig voorbij. Het is misschien de laatste keer dat we de wereld de juiste weg kunnen tonen.'

Bron: De Tijd
_______________________________________________________________________________________________________________________________________Aanrader: Tentoonstelling 'Ziekenhuis 3.0' op Cartoonfestival in Knokke-Heist

Van 1 juli t.e.m. 3 september kan je de tentoonstelling 'Ziekenhuis 3.0' bewonderen op het Cartoonfestival in Knokke-Heist. Met bijna 100 000 bezoekers is het gratis festival de laatste jaren uitgegroeid tot hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Vlaamse kust.

Het thema van het festival dit jaar is Eureka voor curieuzeneuzen en wijsneuzen. Op een ludieke en cartooneske manier kan je ontdekken hoe de mens al eeuwen in de weer is met het vinden van oplossingen voor moeilijkheden die hij in het dagelijks leven voorgeschoteld krijgt. Daar past de tentoonstelling 'Ziekenhuis 3.0' natuurlijk perfect in. Mensen leren daar over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek, het ziekenhuis van de toekomst, zeldzame ziekten etc.
Zeker de moeite waard!

Bron: Cartoonfestival in Knokke-Heist

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Neem een kijkje in de zomerplannen van An Stevens van het VIB Center for Inflammation Research, UHasselt

Neem je vakantie tijdens de zomerperiode of werk je door?
Deze zomer neem ik vakantie tijdens het bouwverlof. Doorwerken deed ik zelfs niet tijdens mijn PhD periode, dat zouden mijn 3 kids niet appreciëren..

Heb je festivals of een reisje gepland?
Het plan was om dit jaar voor een keer niet op reis te gaan naar Zwitserland, om wat te kunnen sparen. Een paar weken geleden begon het toch echt wel te knagen, we zouden het wandelen en de bergen heel erg missen. Dus heb ik toch een 5-daagse wandeling in de Vogezen gepland. We wandelen dan elke dag 6-7 uren naar de volgende bestemming, waar onze bagage ons opwacht. Natuurlijk hebben we ook festivals gepland, dat doen we al 20 jaar: Werchter Classic - Werchter - Pukkelpop, I love it!

Wat is jouw lievelingsbar of terras tijdens deze warme dagen?
Casa An Stevens, gewoon thuis! I Met zicht op natuurgebied en een eeuwig gevulde pintjesfrigo vind ik dit genieten. 
 
Hoe ziet jouw ideale vakantiedag eruit?
Lekker lang ontbijten, tijd om de krant te lezen, vrienden bezoeken, wandelen, zwemmen, lekker koken zonder tijdsdruk.