​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.
 Het Vlaams Darmflora Project in het nieuws deze week!

Het zijn drukke dagen voor Jeroen Raes (VIB-KU Leuven) en zijn team. De nieuwste resultaten van het Vlaams Darmflora Project zijn net gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Naar aanleiding daarvan gaf Gwen Falony, microbioloog bij het Vlaams Darmflora Project, een interview: “We zijn blij dat we dit luik van ons onderzoek succesvol kunnen afsluiten. Nature is wereldwijd één van de meest gelezen wetenschappelijke tijdschriften en deze publicatie stelt ons dan ook in staat om een zeer breed publiek te bereiken.”

Over wat gaat het artikel precies?
"Het aantal bacteriën in stoelgang verschilt van persoon tot persoon. De stoelgang van een gezonde vrijwilliger kan wel 10 maal meer bacteriën bevatten dan deze van zijn even gezonde collega. De verschillen zijn nog groter wanneer we stoelgang van gezonde vrijwilligers vergelijken met deze van mensen die lijden aan de ziekte van Crohn. Door bacteriën te tellen zie je verschillen die je met proportionele data nooit zou opmerken.: 10% kan bij jou overeenkomen met 1 miljard bacteriën per gram stoelgang, terwijl het bij mij misschien wel om 10 miljard zou gaan. Of omgekeerd natuurlijk. Op basis van de nieuwe resultaten en eerdere bevindingen van het Vlaams Darmflora Project denken we dat we een nieuw darmfloratype op het spoor zijn." vertelt Gwen.  "Maar we blijven zoeken naar vrijwilligers die stoelgangstalen binnen brengen. Ons onderzoek valt en staat met de bijdragen van onze vrijwilligers. Deze nieuwe resultaten hebben we bijvoorbeeld voor een stuk te danken aan het personeel en de studenten van de Hogeschool PXL in Hasselt."

WIl je meer weten? Lees hier het volledige interview.

Bron: Het Vlaams Darmflora Project

_______________________________________________________________________________________________________________________________________


Save the date: Dag van de Wetenschap zondag 26/11

Tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 26 november ontdek je hoe wetenschap en technologie je dagelijks leven bepalen. Enthousiaste wetenschappers uit tal van bedrijven, universiteiten, musea, onderzoeksinstellingen,.. bewijzen het je graag aan de hand van verrassende demonstraties, boeiende verhalen én leuke experimenten. Want niet alleen is alles wetenschap, iedereen is ook wetenschapper. Zeker op de Dag van de Wetenschap!

Ook VIB-wetenschappers doen mee! Begin volgende week kan je op onze website een overzichtje vinden met alle VIB-activiteiten tijdens Dag van de Wetenschap.
Het volledige programma vind je alvast hier.

Bron: Dag van de Wetenschap
_______________________________________________________________________________________________________________________________________