​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.
 
 

Leuvense start-up vecht tegen superbacteriën

Els Beirnaert, CEO  Aelin Therapeutics (spin-off van VIB),  stond mee aan de wieg van Ablynx, zette al acht start-ups op de rails en werkt nu met het Leuvense Aelin Therapeutics aan een nieuwe generatie antibiotica.Dit biotechbedrijf ontwikkelt een nieuwe generatie antibiotica om bacteriële infecties in de kiem te smoren. Het focust daarbij op vijf bacteriën die op de most wanted list van de World Health Organisation staan. Stuk voor stuk bacteriën die een verhoogde resistentie vertonen tegen de gangbare antibiotica.

‘Gamechangers worden niet van de ene op de andere dag geboren. Maar toen al waren we ervan overtuigd dat het onderzoek tot een bedrijf zou leiden. Het idee heeft lang kunnen rijpen en we hebben een uitgebreide patentportefeuille opgebouwd. Wat Aelin doet, is grensverleggend. Uniek’, zegt Els Beirnaert.

Bron: VIB en De Tijd


 

Wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen viert 90 jaar met ‘wetenschapsagenda’

Op welke vragen willen de Vlamingen dat de wetenschap een antwoord biedt? Waar houden de onderzoekers zich vandaag al mee bezig?
Na een oproep dit voorjaar, stuurden de Vlaamse burger maar liefst 10.559 inspirerende vragen voor de wetenschap in. Vandaag, tijdens het Kennismakers-evenement in Antwerpen, kaarten nationale en internationale experts de grote uitdagingen van onze maatschappij aan én vieren ze 90 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO). De kers op de taart? De Vlaamse Wetenschapsagenda, samengesteld voor en door burgers.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport: “De Vlaamse Wetenschapsagenda is geen eindpunt, maar een levend document. Het is een instrument voor wetenschappers om nieuwe verbindingen aan te gaan met andere disciplines, met het bedrijfsleven, het beleid, organisaties… Tegelijk is het een informatiebron waarin burgers kunnen ontdekken hoe de wetenschap inzet op vragen die leven in de maatschappij en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan onderzoek.”

Bron: Vraag voor de Wetenschap