​Dit is biotech

Opvallend nieuws van de afgelopen week

De biotechsector is heel dynamisch. Nieuwe doorbraken kunnen leiden tot belangrijke toepassingen. VIB volgt deze evoluties van dichtbij op. Hierbij een inkijk in wat ons opviel de afgelopen week.Nieuwe inzichten om doelgerichte therapieën bij melanoom te verbeteren
 
Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie), bracht een type van melanoomcellen in kaart dat zich weet aan te passen aan de kankerbehandeling waardoor patiënten kunnen hervallen als ze behandeld worden met doelgerichte therapie.
 
Vaak groeit een tumor terug ondanks verderzetting van de behandeling. Dit komt doordat er enkele sluimerende cellen achterblijven waar de behandeling geen vat meer op heeft. Het team legde zich toe op het onderzoek van de achtergebleven cellen die aanleiding kunnen geven tot herval.
 
Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven): “Sommige cellen schakelen over naar een overlevingsmechanisme en passen zich aan. De initiële behandeling heeft geen effect meer op hen. Die overlevende, sluimerende kankercellen zijn ook bijzonder divers. Wij hebben nu voor het eerst één belangrijke subpopulatie in kaart gebracht, een subpopulatie die het een en ander gemeen heeft met kankerstamcellen.De gekregen inzichten hebben ertoe geleid dat we met een molecule specifiek de subpopulatie met stamceleigenschappen konden bestrijden."
 

Bron: VIB, Het Laatste Nieuws

________________________________________________________________________________________________________

 
 
Anne De Paepe: "Verplichte genetische testen zijn een brug te ver"
 
Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om een analyse van het menselijk genoom te maken. Genetische centra hebben al apparaten ontwikkeld waarmee je een volledige analyse van duizenden genen kan maken. Ondanks deze evolutie, worden er ook ethische en sociale aspecten in vraag gesteld.
 
Anne De Paepe, ​professor genetica aan de UGent en het UZ Gent, hamert op het belang van keuzevrijheid als het gaat over genetische screenings. "Het moet een individuele keuze blijven om te beslissen: wat wil je weten en wat niet? Bijvoorbeeld in families waar een verhoogd risico bestaat op een genetische of erfelijke aandoening die onbehandelbaar is. Wil je weten of je over 20 of 30 jaar die aandoening zal krijgen? Dat moet een individuele keuze zijn. Mensen moeten ook de vrijheid hebben om te kunnen kiezen voor het niet weten. We moeten waken over de juridische, ethische en sociale aspecten van medische en genetische evoluties. Niet alles is uit te sluiten."
 
Bron: VRTNWS