Programma

 

 • Biotechdag is gratis en voor jong en oud
 • Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, zonder voorinschrijvingen. 
 • De activiteiten gaan door tussen 12:30 en 17:30. 
 • Alle gebouwen en activiteiten zijn rolstoeltoegankelijk.
 • Het onthaal bevindt zich bij gebouwen Q, R en S op de Campus Drie Eiken, Antwerpen. Bekijk het grondplan van de campus hier
 • De meeste activiteiten worden aangeboden in het Nederlands en het Engels, met uitzondering van 'Biotechbabbels en 'Biotech glashelder' (enkel Nederlands).
 • Bekijk het de programmaflyer hier
 
PLAN JE NAMIDDAG DOORLOPEND​
Biotechbabbels Rondleidingen
​Joël De Ceulaer en Hilde Devoghel praten met telkens enkele experten over belangrijke uitdagingen waaraan Vlaamse biotechspelers werken. Hun gasten belichten elk een ander aspect van de problematiek. Een biotechbabbel duurt 30 minuten. .. Tijdens de rondleidingen door hightech labo’s ontdek je waar onderzoekers en artsen van VIB, UAntwerpen en UZA aan werken en welke apparatuur ze daarvoor inzetten. Elke 15 minuten vertrekt een groep voor een rondleiding van 30 tot 45 minuten.
Biotech glashelder Biotechcafé
​Wil je graag ontdekken wat biotech allemaal in petto heeft? Tijdens deze korte praatjes van 10 minuten krijg je een idee van de ongelooflijke diversiteit aan biotechonderzoek in Vlaanderen.    Biotech in je keukenkast, apotheek... en op café! Ben je klaar voor een speeddate in het biotechcafé van flanders.bio? Maak kennis met 5 producten die met biotechnieken tot stand kwamen. Aan welke tafel wil jij aanschuiven? 
Meet & Greet Interactieve beurs
​Ben je jong, lijkt biotech je wel iets, maar geen idee hoe het eraan toe gaat in een labo of wat je dan best studeert? Vraag het aan jonge onderzoekers die werken in een universiteit of een biotechbedrijf. Zij bieden je een blik op hun leefwereld vol microscopen, labojassen en veel internationale collega's.  Ontdek op een interactieve manier het boeiende onderzoek en uitdagende projecten van verschillende Vlaamse biotechspelers. En misschien win jij wel de hoofdprijs in de biotechquiz ;-) 
​Kinderprogramma Kinderprogramma
​Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar, komen coole wetenschappers hun spectaculaire laboverhalen vertellen  Experimenteer in het labo, verkleed je als een echte wetenschapper voor onze fotobooth en ontdek alle andere leuke kinderactiviteiten!!
 

 

 Programma in detail

BIOTECHBABBELS -​ in te plannen


​Joël De Ceulaer en Hilde Devoghel praten met telkens enkele experten over belangrijke uitdagingen waaraan Vlaamse biotechspelers werken. Hun gasten belichten elk een ander aspect van de problematiek. Een biotechbabbel duurt 30 minuten.

Uur Aula F. Nédée Promotiezaal
​13:00 ​ De moeilijke zoektocht naar geneesmiddelen voor zeldzame ziekten 

Je kindertijd zou moeten gevuld zijn met plezier, verwondering en hoop. Voor families en kinderen met een zeldzame, ernstige aandoening is het eerder een frustrerende, pijnlijke en angstaanjagende tijd. Voor hen kan het een lange tocht zijn met talloze doktersbezoeken om na jaren misschien de diagnose te krijgen en te ontdekken dat er nog geen behandeling bestaat. Hier iets aan verhelpen, dat drijft mensen als prof. Ludo Van Den Bosch (VIB-KU Leuven) en dr. Erik Tambuyzer (Biopontis Alliance) elke dag opnieuw.
Ludo doet onderzoek naar de oorzaak van ziekten zoals ALS, misschien een van de beter gekende 'weesziekten' en CMT (Ziekte van Charcot-Marie-Tooth) die vaker voorkomt, maar minder bekend is. Erik maakt de omzetting van veelbelovend onderzoek naar een behandeling voor zeldzame ziekten mee mogelijk. ​

Snellere diagnose van leverproblemen

2% van de overlijdens in Europa zijn het gevolg van leverziekten. Ze beginnen vaak met chronische ontstekingen, die uiteindelijk leiden tot levercirrose en zelfs kanker. Problemen vroegtijdig detecteren is dus cruciaal om op tijd in te grijpen. Maar daar knelt het schoentje: de diagnose wordt vaak te laat gesteld. Vandaag kunnen we immers enkel aan de hand van een biopsie de ernst van verlittekening van de lever nauwkeurig testen. Een biopsie houdt medische risico’s in en kan maximum eens om de zoveel jaar worden afgenomen, wat de opvolging van het ziekteproces belemmert.
Prof. Nico Callewaert (VIB-UGent) en prof. Sven Francque (UZA) bundelen hun krachten binnen een samenwerkingsverband van moleculair biologen en klinische onderzoekers om een bloedtest te ontwikkelen die hier soelaas kan bieden.
Dit project maakt deel uit van het VIB Grand Challenges programma.

​13:30 Celtherapie: sterk wapen in de strijd tegen diverse aandoeningen

Celtherapie, eigen lichaamscellen inzetten om patiënten te genezen of te ondersteunen, zit in de lift. Hiermee heeft prof. Zwi Berneman (UZA) als hoofd van het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde al positieve resultaten geboekt, ondermeer met een ‘kankervaccin’ en onderzoek naar een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS).
Celtherapie is heel beloftevol, maar er zijn nog veel uitdagingen. Lector en onderzoeker Katrien Pieters (KdG) wil samen met haar collega's dit proces in kaart brengen en zo bijdragen aan de steile opmars van celtherapie.
Immuunziekten beter detecteren

Primaire immuundeficiënties zijn levensbedreigende genetische aandoeningen van het immuunsysteem die patiënten op zeer jonge leeftijd kunnen treffen. Om continue infecties, auto-immuniteit en in ernstige gevallen overlijden te voorkomen, moeten deze zeldzame ziekten vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Maar... de bestaande diagnosemethoden schieten te kort op dit ogenblik. Dr. Simon Tavernier (UGent) en prof. Isabelle Meyts (UZ Leuven) vertellen hoe ze dit samen met prof. Bart Lambrecht (VIB-UGent)willen oplossen. De kennis die ze zo genereren zal op termijn kunnen leiden tot een beter begrip van ons immuunsysteem. Zo zijn we beter gewapend in onze strijd tegen (auto-)immuunziekten.
Dit project maakt deel uit van het VIB Grand Challenges programma.

14:00 Winnen van de kleintjes: hoe we ziektekiemen beter de baas kunnen

Microben, zoals virussen of bacteriën, kunnen ons ziek maken, denk maar aan buikklachten of een verkoudheid. Maar soms loopt het echt flink mis en is ziekenhuisopname nodig of is de infectie zelfs fataal. Hoe kunnen we ons wapenen tegen deze ziektekiemen? Werkt een griepvaccin wel? En een antibioticumkuur? Zijn microben in Afrika dezelfde als in Antwerpen of Gent? Prof. Stijn Deborggraeve (Instituut voor Tropische Geneeskunde) en prof. Xavier Saelens (VIB-UGent) zoeken naar antwoorden op deze en andere vragen.
Stijn en zijn team werken aan nieuwe en betere methodes voor het opsporen en in kaart brengen van tropische infectieziektes veroorzaakt door – vaak resistente – bacteriën. De onderzoeksgroep van Xavier richt zich op twee hardnekkige virussen van de luchtwegen: RSV en het griepvirus. Zij ontdekten een nieuw kandidaat-vaccin tegen RSV en werken aan nieuwe middelen om griep te voorkomen en te behandelen.

​PAUZE
​14:30 ​PAUZE De link tussen onze darmflora en onze gezondheid

De impact die onze darmbacteriën hebben op onze gezondheid wordt steeds duidelijker, ondermeer dankzij onderzoeksprojecten zoals het Vlaams Darmflora Project. Prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven) kan voor dit ambitieuze project rekenen op de samenwerking van duizenden Vlaamse vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd.
Prof. Roosmarijn Vandenbroucke (VIB-UGent) legt zich dan weer toe op de rol van darmflora bij de ziekte van Parkinson. Samen met collega’s uit UZ Gent onderzoekt ze het effect van een stoelgangtransplantatie op de symptomen en vooral ook op de progressie van parkinson. Want er is dringend behoefte aan een geneesmiddel dat niet alleen de symptomen verlicht maar ook de evolutie van de ziekte kan afremmen.

​15:00 Leg je hart op deze chip voor een ‘gezondere’ kankerbehandeling

Chemo- en immunotherapie zijn enorm belastend voor het hart en kunnen onherstelbare schade aanrichten. Denk maar aan kankerpatiënten die zo verzwakt zijn door de chemotherapie dat ze uiteindelijk sterven aan een hartprobleem. Zelfs al is de uitkomst niet zo dramatisch, toch is het belangrijk om het hart in goede conditie te houden voor een succesvolle behandeling en een snelle revalidatie nadien.
Dr. Thomas Pauwelyn (imec) werkt aan een chip die kan gebruikt worden om op voorhand te testen hoe iemands hartcellen zullen reageren op een specifiek geneesmiddel. Dr. Nele Kindt en haar team (CoBioRes NV) ontwikkelen nieuwe en veiligere chemotherapieën. Deze nieuwe chip kan de ontwikkeling daarvan aanzienlijk versnellen. Dr. Vincent Segers (UZA) geeft als cardioloog aan hoe kwetsbaar het hart in heel wat aandoeningen is en dit soort technologieën helpen om hartfalen tegen te gaan.

Beter voorkomen dan genezen, het motto van de toekomst

Zo lang mogelijk gezond blijven, willen we dat niet allemaal? Daarom gaat er steeds meer aandacht naar preventieve gepersonaliseerde geneeskunde waarbij je ziekten tracht te voorkomen in plaats van te genezen. Maar om dit mogelijk te maken, zijn er massa’s gegevens nodig over gezonde mensen, zowel op gebied van hun gezondheid als hun levensstijl.
Dr. Jef Hooyberghs (VITO) en dr. Kathleen D'hondt (EWI, Vlaamse Overheid) zijn actief betrokken bij nationale en internationale initiatieven die dit mogelijk kunnen maken. Iets dat alleen kan dankzij de medewerking van ons allemaal.
​15:30 Single Cell Technologie en Artificiële Intelligentie voor de geneeskunde

Een volledig weefsel bekijken, of elke cel afzonderlijk bestuderen, het maakt een wereld van verschil. Om een zicht te krijgen op hoe ons lichaam in elkaar zit, moeten we niet alleen in kaart brengen wat elke cel precies doet, maar ook hoe cellen met elkaar communiceren en hoe ze veranderen bij ziekte of veroudering. Sinds kort kunnen we dit onderzoeken dankzij nieuwe ‘single-cell’-technologieën, gecombineerd met artificiële intelligentie.
Dit zal het onderzoek, maar ook diagnoses en behandelingen van ziekten naar een ander niveau tillen. Daarom omarmen prof. Stein Aerts (VIB-KU Leuven) en dr. Pieter Peeters (Janssen Pharmaceutica) deze nieuwe technologieën, om vanuit hun eigen expertise hiertoe bij te dragen.  

​PAUZE
​16:00 ​PAUZE Kan iedereen meewerken aan een klinische test?

In kranten, op TV, via social media én op biotechdag ontdekken we fascinerend onderzoek dat tot nieuwe geneesmiddelen, vaccins en diagnostische tests kan leiden. Maar voor het zover is, moeten er nog vele watertjes doorzwommen worden. Dit kost tijd, geld én betrokkenheid van vele patiënten en gezonde mensen.
In een gesprek met Dr. Ingeborg Heirman (consultant voor farmaceutische bedrijven)  en dr. Frédéric Vanhoutte (SGS Life Science Services) komen we hier meer over te weten. Het zal ondermeer gaan over hoe je je kan opgeven om mee te werken aan klinisch onderzoek. En je ontdekt of een kandidaatgeneesmiddel dat nog niet op de markt is soms al kan ingezet worden om patiënten te helpen. 

​16:30 Ons eigen afweersysteem stimuleren in de strijd tegen kanker

Steeds vaker doen we een beroep op het afweersysteem van de patiënt bij de behandeling van kanker. De strategie? Eigen cellen stimuleren om kanker een halt toe te roepen. Prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) onderzoekt al jaren de taakverdeling tussen de cellen van ons immuunsysteem. Zijn opgebouwde kennis daarover wil hij nu inzetten om kanker aan te pakken.
Hiervoor werkt hij nauw samen met dr. Marleen Keyaerts (UZ Brussel). Als arts nucleaire geneeskunde en expert in medische beeldvorming vormt Marleen de link met de dagelijkse klinische praktijk. Dit is essentieel om het nut en de impact van potentiële nieuwe behandelingen in te schatten en ervoor te zorgen dat ze ten goede kunnen komen aan de patiënt.

Een persoonlijke touch voor de kritisch zieke patiënt 

Meten is weten… Kritisch zieke patiënten op intensieve zorg (IZ) worden intensief gemonitord: van ‘vitale parameters’ (zoals bloeddruk, hartslag en bewustzijn) tot biomerkers in lichaamsvloeistoffen. Maar maken we wel voldoende gebruik van deze overvloed aan data?
Prof. Tom Vanden Berghe (VIB-UGent, UAntwerpen) en prof. Philippe Jorens (UZA, UAntwerpen) werken eraan om met deze gegevens te evolueren naar ‘IZ versie 2.0’. Door een doorgedreven analyse van àlle data kan men over elke patiënt voorspellingen maken. Met behulp van computers en Artificiële Intelligentie kunnen artsen op IZ snel en accuraat hun kennis verfijnen en zo komen tot de juiste diagnose, prognose en behandeling. Deze upgrade naar IZ versie 2.0 kan  de overlevingskansen verhogen en  de medische kosten verlagen. Door een juistere behandeling gebaseerd op alle beschikbare data van de patiënt leiden we IZ binnen in het tijdperk van de 'gepersonaliseerde geneeskunde'

​17:00 Samen de strijd tegen alzheimer en dementie aangaan

Elke vier seconden krijgt iemand ergens ter wereld de diagnose dementie. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer één. Prof. Christine Van Broeckhoven (VIB-UAntwerpen) en prof. Sebastiaan Engelborghs (UAntwerpen en ZNA) nemen dit heel letterlijk en werken nauw samen om nieuwe medische doorbraken te realiseren. Beide dementie-experten hebben daarnaast ook veel oog voor de emotionele en intellectuele ervaringen van patiënten. Want vechten tegen alzheimer moet op verschillende terreinen tegelijk gebeuren.

​ PAUZE
 

  

 
BIOTECH GLASHELDER - in te plannen 
 
Heb je de kinderen afgezet bij een kinderactiviteit rij en wil je graag zelf ontdekken wat biotech allemaal in petto heeft? Deze korte praatjes van 10 minuten bieden je een overzicht van de diversiteit aan biotech-onderzoek in Vlaanderen.
 
13:00​ De dark side van de genetische basis voor epilepsie - Jolien Roovers (VIB-UAntwerpen)
13:10​ Plantenonderzoek van labo naar bord - Hilde Nelissen (VIB-UGent)
13:20​ Immuno-T, een verhaal in beweging rond immunotherapie bij kanker  - Chiel Gharakhani Nia (UGent)
​13:30​ ​Dierproeven: nodig of overbodig? - Liesbeth Aerts (Infopunt Proefdieronderzoek)
​13:40​ Non-alcoholische leververvetting, een van de grootste medische zorgen. Wat doen we eraan?  - Anneleen Remmerie (VIB-UGent)
13:50​ Wat zebravinken ons vertellen over spraakontwikkeling in kinderen - Julie Hamaide (UAntwerpen)
​14:00​ ​Toepassing van goede levende bacteriën ter behandeling van huidaandoeningen. - Ingmar Claes (YUN)
​14:10​ De oorlog tegen kanker: waarom ons lichaam bombarderen als het zelf een specifiek wapen heeft? - Lien Van Hoecke (VIB-UGent)
​​14:20​ ​Hoe bepalen hersencellen onze intelligentie? - Christophe Verbist (UAntwerpen)
​​14:30​ Het gevaar van online drugs - Maarten Degreef (UAntwerpen)
​​14:40​ ​DNA als opslagmedium - Matthieu Moisse (VIB-KU Leuven)
​​14:50​ ​Hoe kunnen onze hersencellen iets onthouden? - Sebastiaan Van De Vijver (UAntwerpen)
​15:00 ​Hoe een levensreddende transplantatie ook dodelijk kan zijn - Nena Testelmans (VIB-KU Leuven)
​​15:10 Foutjes in het DNA werken samen bij het ontstaan van leukemie - Marlies Vanden Bempt (VIB-KU Leuven)
​​15:20 ​Immuno-T, een verhaal in beweging rond immunotherapie bij kanker  - Chiel Gharakhani Nia (UGent)
​​15:30 ​Plantenpnderzoek van labo naar bord - Hilde Nelissen (VIB-UGent)
​​15:40 De dark side van de genetische basis voor epilepsie - Jolien Roovers  (VIB-UAntwerpen)
​​15:50 ​Wat zebravinken ons vertellen over spraakontwikkeling in kinderen - Julie Hamaide (UAntwerpen)
​16:00 ​Dierproeven: nodig of overbodig? - Liesbeth Aerts (Infopunt Proefdieronderzoek)
​​16:10 ​Hoe bepalen hersencellen onze intelligentie? - Christophe Verbist (UAntwerpen)
​​16:20 Non-alcoholische leververvetting, een van de grootste medische zorgen. Wat doen we eraan?  - Anneleen Remmerie (VIB-UGent)
​​16:30 De oorlog tegen kanker: waarom ons lichaam bombarderen als het zelf een specifiek wapen heeft? - Lien Van Hoecke (VIB-UGent)
​​16:40 Toepassing van goede levende bacteriën ter behandeling van huidaandoeningen. - Ingmar Claes (YUN)
​​16:50 Hoe kunnen onze hersencellen iets onthouden? - Sebastiaan Van De Vijver (UAntwerpen)
​​17:00 ​Foutjes in het DNA werken samen bij het ontstaan van leukemie - Marlies Vanden Bempt (VIB-KU Leuven)
​​17:10 ​Hoe een levensreddende transplantatie ook dodelijk kan zijn - Nena Testelmans (VIB-KU Leuven)
​​17:20 ​DNA als opslagmedium - Matthieu Moisse (VIB-KU Leuven)
 

 

MEET & GREET - in te plannen 

Ben je jong, lijkt biotech je wel iets, maar geen idee hoe het eraan toe gaat in een labo of wat je dan best studeert? Vraag het aan jonge onderzoekers die werken in een universiteit of een biotechbedrijf. Zij bieden je een blik op hun leefwereld vol microscopen, labojassen en veel internationale collega's.

12:30 - 14:30 ​
Marlies Vanden Bempt & Nena Testelmans, kankeronderzoekers bij VIB-KU Leuven
Brett Boonen, hersenonderzoeker bij VIB-KU Leuven
Angelique Van Ombergen, hersenonderzoeker bij UAntwerpen
Damien Ronsse, farmaceutisch en biologisch laboratoriumtechnoloog bij Galapagos
Yessica Wouters & Hannah Walgrave, hersenonderzoekers bij VIB-KU Leuven
​14:30 - 16:00 Ingmar Claes (YUN)
Thalysia Larosse (Agilent Technologies)
Hannah Van Hove & Isabelle Scheyltjens (VIB-VUB)
Melissa Schepers (UHasselt)
​16:00 - 17:30 Chiel Gharakhani Nia (UGent) 
Celine Gys (UAntwerpen)
Emile Clappaert  (VIB-VUB)
Houda Taouil (Sioen industries)
 

 

KINDERPROGRAMMA - in te plannen 

Speciaal voor de kinderen vanaf 6 jaar, komen coole wetenschapper hun spectaculaire laboverhalen vertellen*. Kom zeker goed op tijd om je plaatsje te verzekeren.

13:20 Google Maps van de biochemische wegen in kanker
Bart Ghesquiere (VIB-KU Leuven)
​14:00 De microben organiseren presidentsverkiezingen!
Remy Loris, Pieter De Bruyn, Steven De Gieter en Laila Maes (VIB-VUB)
​14:40 Google Maps van de biochemische wegen in kanker
Bart Ghesquiere (VIB-KU Leuven)
​15:20 ​Breinquiz
Angelique Van Ombergen (UAntwerpen)
​16:00 De microben organiseren presidentsverkiezingen!
Remy Loris, Pieter De Bruyn, Steven De Gieter en Laila Maes  (VIB-VUB)
​16:40 Breinquiz
Angelique Van Ombergen (UAntwerpen)
 
* Kids only: ouders niet toegelaten. De ouders zetten de kinderen af en halen ze terug op na de activiteit. Tijdens de activiteiten worden de kinderen steeds begeleid door wetenschappers.​

-KINDERPROGRAMMA - doorlopend​
  Kinderexperimenten.jpg
 • Experimenteren in het labo: Haal eens DNA uit een tomaat *
  Het DNA van een mens zit verspreid door je hele lichaam, goed weggestopt in de kern van je cellen. Van onze ouders hebben we allemaal een persoonlijk DNA-boek vol erfelijke informatie gekregen. En zoals elk boek kan het echter ook fouten bevatten. Heel wat biotechnologisch onderzoek, zoals  het opsporen van fouten in het DNA, begint met de isolatie van DNA uit cellen. Menselijk DNA wordt meestal geïsoleerd uit bloed of speeksel, maar je kan net zo goed DNA isoleren uit een tomaat!

  VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie

 • Dementie is méér dan vergeetachtigheid *
  Iedereen vergeet wel eens wat. Oudere mensen merken dat hun geheugen sneller achteruit gaat. De hersenen lijken te verslijten. Maar hoe dit komt, weten we nog lang niet helemaal. Onze wetenschappers proberen er toch achter te komen.
  Kom meer te weten over onze hersenen, geheugen en wetenschap via een interactief Memory spel!

  ​VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie

 • Fotobooth
  Wil je graag naar huis gaan met een leuk aandenken aan biotechdag? Kom dan langs een van de twee fotobooths, verkleed je als een echte wetenschapper en neem je leuke foto's mee naar huis. 

  Voor 't labo + VIB
 • Leer pipetteren als een échte wetenschappe

                Voor 't labo

 • Oei, zwaar verwond?! 
  Gelukkig doen de wonden die het Jeugd Rode Kruis aanbrengt geen pijn. Ze zien er enkel bloedstollend uit....

  Jeugd Rode Kruis

 • Wetenschappen doen!
  Trek je stoutste laboschort aan en kom samen met Ekoli schuimen, bruisen, groeien, roken en boemen! Hier voer je de experimenten uit die je zelf wil en leer je over wetenschappen voor iedereen!
   
  Ekoli 

 *Kids only: ouders niet toegelaten. De ouders zetten de kinderen af en halen ze terug op na de activiteit. Tijdens de activiteiten worden de kinderen steeds begeleid door wetenschappers. 

RONDLEIDINGEN - doorlopend -

 

 

 

 

 

  Tijdens de rondleidingen door hightech labo’s ontdek je waar onderzoekers en artsen van VIB, UAntwerpen en UZA aan   werken en welke apparatuur ze daarvoor inzetten.

 • Zoektocht naar de oorzaak van zenuwziekten
  De hersenen zijn opgebouwd uit 100 miljard individuele cellen die met elkaar communiceren via een complex netwerk van verbindingen. Deze zenuwcellen kunnen afsterven en daardoor zenuwziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson veroorzaken. Het VIB-UAntwerpen Center voor Moleculaire Neurologie onder de leiding van Prof. Christine Van Broeckhoven voert onderzoek naar de erfelijke factoren die aan de basis liggen van complexe ziekten van het zenuwstelsel.

  VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie

 • Storingen in de hersenen: microscopen tonen waar het precies verkeerd gaat
  De beste manier om te begrijpen wat er in de hersenen gebeurt, is door er goed naar te kijken. Geavanceerde microscopen laten ons toe om in te zoomen op de hersencellen en hun functie in de tijd te bestuderen. Zo kunnen we zien wat er misloopt bij hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.
  Binnenkijken in levende wezens
  Bezoek aan een onderzoeksruimte met hoog technologische magnetische resonantie beeldvorming apparatuur die toelaat om ‘binnen te kijken’ in levende organismen zonder te knippen of te snijden.

  UAntwerpen

 • Onze eigen cellen inzetten tegen ziekten
  Celtherapie, eigen lichaamscellen inzetten om patiënten te genezen of te ondersteunen, zit in de lift. Het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde van UZA ontwikkelde ondermeer een ‘kankervaccin’ en doet onderzoek naar een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS). Ze tonen je graag wat er bij dit fascinerende onderzoek komt kijken.
  De geheimen van de biobank
  De biobank van het UZA en UAntwerpen herbergt de sleutel voor heel wat medische doorbraken. Onderzoekers lenen stalen uit om de werking van ons lichaam en ziekten verder te ontcijferen. Elk staal vertelt zijn eigen verhaal. Kom ontdekken hoe ons biobankteam deze bib van lichaamsstalen met de grootste zorgvuldigheid en precisie beheert en zo geneeskunde op maat mee mogelijk maakt.

  UZA

- BIOTECHCAFE - doorlopend​

 

 

Biotech in je keukenkast, apotheek... en op café! Ben je klaar voor een speeddate in het biotechcafé van flanders.bio? Maak kennis met 5 producten van Bone Therapeutics, het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie, Octimet, Biocartis en Etherna die met biotechnieken tot stand kwamen. Aan welke tafel wil jij aanschuiven?

 

 

Celtherapie: cellen als levend medicijn
Ons lichaam heeft het fascinerende vermogen om zich te herstellen. Maar soms blijkt ons natuurlijk herstelsysteem niet in staat om de opgelopen averij te herstellen zoals bij grote verwondingen of in bepaalde ziektes als kanker of ziekte van Alzheimer. Met de komst van de moderne biotechnologie kunnen we nu ons lichaam een handje helpen door levende cellen uit ons lichaam op te kweken en deze te “trainen” om ziektes te bestrijden of schade in onze organen te herstellen. Ching legt je graag uit hoe deze nieuwe techniek gebruikt wordt om bijvoorbeeld complexe breuken of botziektes te genezen.

Bone therapeutics


DNA lezen in een knip
Het DNA van een kankercel of van een bacterie bepalen op welke medicatie zij zullen reageren, of niet! VIB werkt mee aan de ontwikkeling van een technologie waarbij deze informatie binnen enkele minuten gelezen kan worden, met een minutieus toestelletje vol nanokanaaltjes. Imke Van Den Broeck vertelt je er alles over.

VIB-VUB

Een scherpschutter als kankerbehandeling
Waarom is kanker nog altijd zo’n moeilijk te genezen ziekte? Behandelingen vandaag de dag werken vaak als kanonnen, die niet alleen kankercellen maar ook gezonde cellen vernietigen, waardoor ze niet altijd effectief zijn en voor nare bijwerkingen zorgen. Met OCTIMET werken wij aan een scherpschutter, die in geselecteerde patiënten doelgericht de kankercellen kan uitschakelen. Hoe we dat doen, kom je te weten van ons ‘sniper’ team!

Octimet

Snel minilab helpt strijd tegen kanker
Voordat een arts nieuwe, meer efficiënte en gerichte kankerbehandelingen zoals bijvoorbeeld immunotherapieën kan voorschrijven, is vaak een moleculaire diagnosetest nodig. Vandaag laten de resultaten van die tests vaak dagen, soms weken, op zich wachten. Biocartis heeft met Idylla™ een innovatief minilab ontwikkeld waarmee snel en makkelijk moleculaire diagnosetests – vooral in het domein van kanker of oncologie - kunnen uitgevoerd worden. Ivy legt je graag uit waarom Idylla™ zo uniek is.

Biocartis

Je eigen immuunsysteem in de strijd tegen kanker
eTheRNA immunotherapeutics uit Niel, een biotechnologie bedrijf in de klinische onderzoekfase, is pionier in het gebruik van messenger RNA als vaccin en ambieert een wereldleider te worden door ontwikkeling en productie van deze nieuwe immuuntherapie. Messenger RNA is de schakel molecule tussen het genetisch DNA materiaal en de gecodeerde eiwitten, en kan, via injectie bij patienten, het immuunsysteem leren om die eiwitten te herkennen en aan te vallen. Mits de juiste keuze van eiwitten kan dit leiden tot een veilige en effectieve behandeling van kanker. Benieuwd naar meer?  

eTheRNA

INTERACTIEVE BEURS- doorlopend-

 

 

 

Ontdek op een interactieve manier het boeiende onderzoek en uitdagende projecten van verschillende Vlaamse biotechspelers.

 Anicells, een accelerator voor celtherapie
Om onderzoek te doen naar celtherapie, is het nodig om je heel 'clean' te kleden. Een hele omkleedprocedure is daarvoor nodig, probeer het zelf ook maar eens!
Anicells

Slimme handen
Geneeskunde op maat vraagt niet alleen slimme hoofden, maar ook slimme handen. Bereidingen op voorschrift kunnen 100% gepersonaliseerd zijn. Leer een recept lezen en maak je eigen handcrème.
 
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

 
Patiënten meten zelf met de WellPoint kiosk
Op consultatie in het ziekenhuis? Meet eerst zelf je vitale parameters zoals bloeddruk, hartslag, zuurstofsaturatie en gewicht, met behulp van de WellPoint kiosk, want meten is weten!

BeWell Innovations
 


Schonere lucht door BinnenBomen te planten: het levend ecosysteem van BioOrg zuivert de lucht en maakt alles schoner.
 
BioOrg


Klinische proteomics voor een snellere diagnose
We gebruiken de analyse van eiwitten in de zoektocht naar ziekte-gerelateerde biomerkers. Die zullen ons hopelijk​ die ons toelaten om snel en eenvoudig diagnoses te kunnen stellen of nieuwe therapeutica te ontwikkelen.

Centrum voor Proteomics (UAntwerpen-VITO)

Immuno-T, een verhaal in beweging over immunotherapie bij kanker
Immuno-T is de eerste motion comic om aan patiënten en hun naasten uit te leggen hoe verschillende vormen van immunotherapie werken tegen kanker. Bezoek onze stand om het verhaal interactief te doorlopen en vragen te stellen!

CRIG (Cancer Research Institute Ghent) ​en vzw SuperNils


CRISPR-Cas, “What’s in a name?”
CRISPR-Cas maakt het mogelijk met ongekende precisie DNA te wijzigen. De genbewerkingstechniek veroorzaakt een ware revolutie in de moleculaire biologie: niet alleen biomedici, maar ook plantbiologen en microbiologen gaan ermee aan de slag. Maar hoe werkt deze technologie? Waarom zijn wetenschappers zo enthousiast? Wat zijn de mogelijkheden? Waarom wordt er zo emotioneel gereageerd in het nieuws? Enkele jonge wetenschappers staan jullie graag te woord!

VIB-UGent (Nick Vangheluwe - Gwen Swinnen - Caitlin Gilli)


 
Wat zeggen jouw genen?
Vind je koriander heerlijk of naar zeep smaken? Kun je tongrollen? Welke kleur hebben jouw ogen? De onderzoekers van De Maakbare Mens testen op de biotechdag drie erfelijke eigenschappen in het kader van ons project ‘Overal DNA’!

De Maakbare Mens

Eos - een heel universum
Maak op deze stand kennis met de wereld van Eos Wetenschap en ontdek zo veel meer dan een maandblad! Duik in een thema, met de Eos Specials. Psychologie en hersenwetenschap lees je in Eos Psyche&Brein. Zelf deelnemen aan een wetenschappelijk project? Dat kan met Iedereen Wetenschapper. WIl je terug weten waar je eten vandaan komt? Eos Tracé zoekt het voor je uit!

Eos Wetenschap

 
Ken jij AMI al?
Health House toont je de toekomst van de gezondheidszorg en de geneeskunde op een hoog-technologische manier. Kom kennismaken met AMI, de zorg-robot die je helpt bij het maken van rekensommen, maar ook bij revalidatie na operatie. 
 
Health House  
 

imec bouwt aan een slimme(re) gezondheidszorg
Imec bouwt aan een toekomst waarin geavanceerde diagnosetechnieken en precisiegeneeskunde binnen ieders bereik komen. Ontdek chips die kanker opsporen, hersenziektes helpen bestrijden of nieuwe medicijnen testen.

 imecZijn dierproeven anno 2018 nog steeds nodig?
Wat kunnen dierproeven ons leren en hoe zit het dan met alternatieven? Kom te weten hoe en waarom proefdieren ingezet worden voor biomedisch onderzoek.

Infopunt Proefdieronderzoek Cellen onder stress op KdG
Wist je dat ook cellen stress ondervinden? Dat bestuderen we op Karel de Grote Hogeschool om cellen voor celtherapie met zo weinig mogelijk stress in de patiënt te brengen. Bekijk op de KdG-stand onze opgegroeide cellen of je eigen mondslijmvliescellen onder onze microscopen.

Karel de Grote Hogeschool Antwerpen


 
Een kankerbehandeling op maat: daar lopen we warm voor.
Ontdek hoe we aan het Leuvens kankerinstituut aan nieuwe therapieën werken, op maat van elke patiënt. Ontmoet onze wetenschappers en herbeleef onze ‘Post voor Compostela’-actie.

LKI - Leuvens kankerinstituutWetenschap voor iedereen, daar maken we graag werk van
Maak kennis met UAntwerpen onderzoekers en hun passie: ontmoet hen live of via sociale media, ontdek hun boeken en optredens op diverse events.
Universiteit Antwerpen

UZA, waar vernieuwende zorg vorm krijgt
Medische vooruitgang is enkel mogelijk dankzij de vele mensen die lichaamsmateriaal doneren aan de biobank. Met een bib van meer dan 125.000 stalen, kan onze biobank de internationale onderzoekswereld mee op weg zetten naar vernieuwende zorg. Hoe bewaren we die stalen? Word even UZA-laborant op onze stand.

UZA

  
Wat Nu…? De ultieme, mobiele VIB-biotech quiz
We maken het allemaal wel eens mee: Je hebt een schitterende ontdekking gedaan in het labo en bent ervan overtuigd dat dit kan leiden tot een nieuw product dat veel mensen kan helpen.
Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook effectief lukt, dat jouw ontdekking niet zomaar stof vergaart in een vergeten schuif. In ‘Wat nu’ nemen 2 kandidaten het voor één keer niet tegen elkaar op qua genialiteit, meer in de lange weg die er op volgt!

VIB

 
VIB verricht basisonderzoek. Hiervoor hebben we soms medewerking nodig en dit voor heel specifieke onderzoeksprojecten. Wil je bijdragen aan een wetenschappelijke vooruitgang? Neem dan zeker een kijkje op de VIB-ikwerkmee beursstand
 
VIB - Ik werk mee (Projecten van Roosmarijn Vandenbroucke, Dirk Elewaut, Ive De Smet, Jeroen Raes en Christine Van Broeckhoven)

 
VIB expo – science meets life
VIB wil de bevolking laten kennismaken met wat gerichte investeringen in biotechonderzoek hebben opgebracht. De expo brengt hoe VIB-wetenschappers aan de universiteiten van Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen en Hasselt de werking blootleggen van onze hersenen, kanker en ontstekingsziekten, onze darmflora en planten,...
 
VIB    

Ontdek de “single cell” revolutie
Je hersenen zijn het controlecentrum van alle functies van je lichaam, zoals lopen, praten en ademen. Om het verouderingsproces van de hersenen beter te begrijpen, willen wetenschappers alle cellen van de hersenen in kaart brengen. Ontdek hoe deze brein atlas wordt opgebouwd door elke hersencel individueel te analyseren.

VIB
 

De Geheime Wereld van YUN Bacteriën
Interactieve beursstand met kinderactiviteiten rond bacteriën: Spelletjes rond bacteriën, zelf 'Gelly Water Balls' maken, hoe groot zijn bacteriën (zoom-in en out).

YUN NV ​​​​​​​​​​​​​