Biotechtour '16-'17

VIB bestaat 20 jaar en vierde dit met een biotechtour doorheen Vlaanderen.Tussen 5 oktober 2016 en 20 februari 2017 meerde de VIB-biotechtour aan in alle steden waar VIB actief is. Op deze manier tonen we hoe VIB-wetenschappers oplossingen zoeken voor de uitdagingen van vandaag.

 Expo
 
De VIB-expo is een gratis interactieve mini-tentoonstelling waar je op een uurtje tijd al veel te weten komt over de uitdagingen waaraan VIB-wetenschappers werken. Ook na de biotechtour zal de expo nog te vinden zijn op verschillende locaties. Klik hier voor meer info over de locaties.
 
 

 

  Biotechbabbels

Naast de expo vonden er ook verschillende biotechbabbels plaats. Hieronder steeds een kort verslagje

Hoe kan iedereen het onderzoek naar onder meer Alzheimer en darmflora vooruithelpen?

​Prof. Christine Van Broeckhoven (VIB-UAntwerpen) vertelt hoe ze gezonde mensen nodig heeft als controlegroep voor haar onderzoek. Het Vlaams DarmfloraProject (VIB-KU Leuven) kan rekenen op de medewerking van duizenden Vlamingen, hierover spreken we met Doris Vandeputte. En prof. Bart Loeys (UZAntwerpen) geeft een inkijk over hoe zij dit als universitair ziekenhuis aanpakken.

Donderdag, 13 oktober 2016 - Boeiende en interactieve biotechbabbel over de noodzaak aan vrijwilligers voor onderzoek én de bereidheid om mee te werken aan onderzoek. Met dank aan Christine Van Broeckhoven, Doris Vandeputte en Bart Loeys.

Ontdek de passie voor onderzoek, kunst en maatschappelijk belang ervan
TEDx Salon UHasselt met kunstenaar Koen Vanmechelen, Jack van Horssen (UHasselt), Saskia Lippens (VIB-UGent) en Steven Boeynaems (VIB-KU Leuven).

Woensdag 30 november 2016 - Twee VIB-wetenschappers gaven een talk tijdens de TEDxSalon in UHasselt. Deze talks werden opgenomen en zijn hier beschikbaar om te herbekijken.


Hoe zoekt VIB antwoorden op de uitdagingen rond gezondheid en duurzame voedsel- en energieproductie?
We vragen het aan prof. Bart Lambrecht (VIB-UGent) en prof. Wout Boerjan (VIB-UGent)

Woensdag 14 december vond er een geslaagde biotechbabbel in Gent plaats. Bart Lambrecht en Wout Boerjan (VIB-UGent) vertelden over de belangrijkheid van basisonderzoek om een zicht te krijgen op de werking van bv. ons immuunsysteem en planten. Deze inzichten laten ons nadenken over oplossingen met betrekking tot onze gezondheid en duurzame voedsel – en energieproductie.


VIB is vermaard voor onderzoek naar kanker, hersenaandoeningen en zelfs bier en chocolade.

Rond de tafel met prof. Patrik Verstreken (VIB- KU Leuven), prof. Diether Lambrechts (VIB-KU Leuven) en prof. Kevin Verstrepen (VIB- KU Leuven).
Woensdag 25 januari 2017 - Tijdens de biotechbabbel in Leuven vertelden drie VIB-wetenschappers hoe hun onderzoek tot stand kwam, wat hun successen en mislukken waren maar vooral waarom ze zo gepassioneerd zijn over hun onderzoek.

 
VIB-matinee 'Wetenschap ontmoet Maatschappij'
VIB is klaar voor de toekomst
Op 20 februari stelden VIB managing directors Jo Bury en Johan Cardoen VIB’s strategisch plan voor in het Vlaams Parlement. De wetenschappelijke directeurs van VIB's 8 onderzoekscentra gaven ook een blik op hun onderzoeksstrategie, de belangrijkste recente evoluties/verwezenlijkingen en de uitdagingen binnen hun onderzoeksdomein. Daarna werd plechtig het convenant tussen de Vlaamse regering en VIB voor de volgende 5 jaar ondertekend. Foto's van dit evenement vind je op onze Facebookpagina
Een volledig verslag van de VIB-matinee kan je hier lezen.
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 Antwerpen_275.png

Hasselt_275.png

 Gent_275.png

Leuven_275.png

Brussel_start_275.png