Verdedigingsmechanismen tegen agressieve zuurstof

Onderzoeker:  Joris Messens (VIB-Vrije Universiteit Brussel)

messens
Joris Messens onderzoekt hoe ons lichaam zich verdedigt tegen de schadelijke gevolgen van zuurstof.​ Zuurstof is levensnoodzakelijk bij de ademhaling van zowat alle cellen. Die gebruiken het gas onder meer bij het verbranden van suikers om energie te produceren. Maar zuurstof is een erg agressieve molecule, die de bouwstenen van de cel zwaar kan aantasten. Dat valt te vergelijken met verroesten of oxideren van ijzer.

Eiwitten erg gevoelig voor oxidatie
Eiwitten vormen de belangrijkste bouwstenen van al onze cellen. Maar ze zijn bijzonder gevoelig voor aantasting door zuurstof (oxidatie). Dat is zeker het geval bij eiwitten die zwavelhoudende componenten bevatten, met als basis het aminozuur cysteïne. Daarom komen die cysteïne-bouwstenen vaak als duo’s voor, waarbij de hechting tussen de twee voor bescherming zorgt. Toch bevat de cel ook eiwitten waar de cysteïne-bouwstenen als single voorkomen. Raakt de cysteïne-bouwsteen van een eiwit beschadigd door zuurstof, dan zorgt één van de eiwitten voor herstelling van de schade. De ingenieuze reparatiemechanismen die bescherming bieden tegen zuurstof vormen de basis van ons onderzoek.

Toepassing
Bij tuberculose verdedigen we ons tegen de indringende bacterie Mycobacterium tuberculosis. We bekogelen de bacterie met agressieve zuurstofmoleculen. Als we begrijpen hoe die bacterie zich verdedigt, kunnen we proberen die verdedigingsmechanismen te verstoren.

 

 Verwante onderzoeken aan VIB

 
 

 Nieuws