Transport in de cel

Onderzoeker:  Guido David (KU Leuven)

Guido David en zijn team bijten zich al jaren met succes vast in de rol van proteoglycanen. Ze hebben als eersten aangetoond dat deze stoffen een rol spelen in belangrijke biologische processen. Met diverse technologieën willen ze de exacte werking in kaart brengen om zo beter te begrijpen hoe er ingegrepen kan worden op (stam)celdifferentiatie, bloedvatvorming en de vorming van het zenuwstelsel. Deze kennis willen ze inzetten voor diagnoses en therapieën.
 

Proteoglycanen hebben een belangrijke rol bij het doorgeven van signalen

Cellen geven op zeer diverse manieren signalen aan elkaar door. Vaak houdt dit in dat hierbij een signaaleiwit dat uitgescheiden werd door de ene cel, bindt op een receptor op de andere cel. Die receptor wordt soms bijgestaan door een co-receptor, om de herkenning of werking te optimaliseren. Een van de vele functies die heparansulfaatproteoglycanen (HSPG) uitoefenen, is die van co-receptor. Zo zijn ze betrokken bij heel wat biologische processen.
 

Opgedreven bloedvatvorming bij de uitzaaiing van tumoren

De uitzaaiing van een tumor gaat gepaard met de aanmaak van extra bloedvaten, zodat de kankergezwellen via het bloed bevoorraad worden met de stoffen om te kunnen groeien. In dit proces van metastase spelen de endotheelcellen, die een laag vormen langs de binnenkant van bloedvaten, een grote rol. Zij moeten als het ware ‘veroverd’ worden.
 

Heparanase knipt proteoglycanen in stukjes en geeft zo signaal door

En bij deze verovering speelt heparanase een belangrijke rol. Dit enzym kan heparansulfaatmolecules, die deel uitmaken van de structuur van proteoglycanen, in stukjes knippen. In de endotheelcellen in de binnenwand van bloedvaten bevinden zich proteoglycanen en eerder onderzoek wees uit dat metastase meer kans heeft op slagen als er veel heparanase-activiteit is. Dit zijn alvast twee redenen waarom Guido David dit proces meer in detail wil onderzoeken.
 

Proteoglycanen tot op het bot onderzoeken

Wetenschappers onderscheiden twee grote groepen van celgebonden proteoglycanen: de syndecans en de glypicans. Beide groepen maken deel uit van het onderzoeksveld van Guido David. Zo onderzoekt hij de rol van syndecans in de biogenese van exosomen, en de invloed van mutaties in glypicans op bepaalde cellulaire signalen.​