Proteomics

 Interview met Koen Kas.


In ons lichaam staan duizenden eiwitten met elkaar in contact en interageren op diverse manieren. Zij zorgen ervoor dat wij naar behoren functioneren, zij zijn de bouwstenen van onze cellen en organen,... kortom eiwitten vormen een sociaal netwerk, te vergelijken met Facebook. Alles wat leeft –mens, dier, plant, microbe – heeft zo zijn eigen eiwitnetwerk.

De studie van een complex netwerk

Proteomics is de studie van dit eiwitnetwerk, het zogenaamde proteoom. Onderzoekers zetten de nieuwste technologieën in om het bloot te leggen. Dit levert heel belangrijke informatie op over biologische processen. Vaak hebben heel kleine veranderingen zeer grote gevolgen voor het (dis)functioneren van het hele netwerk.

Proteomics is verwant aan genomics (de studie van alle geheel aan genetische informatie) en vormt, net als de andere '-omics'-gebieden, een onderdeel van de systeembiologie. Het proteoom wordt aanzienlijk complexer geacht dan het genoom, omdat een eiwit veel verschillende veranderingen kan ondergaan, zoals methylering, acetylering, ubiquitinering en de vorming van zwavelbruggen. De informatie in het genoom is altijd gelijk in alle cellen van een organisme. Het proteoom kan erg verschillen naar gelang de leeftijd, gezondheid … van het organisme.

VIB-onderzoek en proteomics

Dergelijk onderzoek vormde de basis van de VIB-spin-off MyCartis (Pronota), een biotechbedrijf dat biomerkers gebruikt. Dit zijn biologische stoffen die dienen als indicator van de toestand van ons eiwitnetwerk, en dus van onze gezondheidstoestand. Ze kunnen ingezet worden voor snellere diagnoses en gerichtere therapiekeuzes. Door ziekten sneller op te sporen, vergroten we de kans om ze succesvol te genezen.

Ook planten beschikken over dynamische eiwitnetwerken. VIB-wetenschappers bestuderen de netwerken die betrokken zijn bij celdeling in planten. De onderzoekers hopen dat de kennis van deze netwerken hen in staat zal stellen te werken aan landbouwgewassen met een hogere opbrengst.

 

 Educatief

 
 

 Nieuws

 
 

VIB-onderzoek: